Tisícihlavé stádo siků na Plzeňsku: Jeleni děsí i řidiče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tisícihlavé stádo siků na Plzeňsku: Jeleni děsí i řidiče!

Obrovské stádo jelenů u Líšťan...
Obrovské stádo jelenů u Líšťan... (Foto Profimedia.cz, ara)

Tisícihlavé stádo jelenů sika se pohybuje na Plzeňsku. Romantici se kochají fascinující podívanou, lesníci a zemědělci skřípou zuby a počítají škody, které jim jeleni působí na majetku.

Vlastním očím nevěřil řidič nedaleko Líšťan na Plzeňsku, když musel nechat přes silnici přejít stovky siků. Táhli více než tři minuty... Tito jeleni tu sice nejsou novinkou, alarmující je ale jejich množství. „Když jsem byl malý kluk, tak si pamatuji, že stádo mělo asi 20 až 30 kusů,“ vzpomíná starosta Líšťan Václav Huml. Na stovky se podle něj jeleni rozmnožili nejméně od roku 2010. Ve velkém tak v lese okusují stromy, na polích likvidují úrodu.

Uvězněni v kleštích
Tak ohromná stáda jako na Plzeňsku nejsou po celém území ČR. Je to podle mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Andrey Güttlerové spíše problém konkrétních lokalit. „Jsou tady jako v kleštích. Stádo uvízlo v trojúhelníku Plzeň, Stříbro, Bezdružice. Ze všech stran jsou rušné silnice a jeho prostor zmenšuje další výstavba,“ potvrzuje Václav Huml.

Kukuřice a řepka
Důvodů pro nárůst početních stavů jelenů sika je řada. Roli hraje například samotné zemědělství. Kukuřice a řepka jsou podle odborníků energeticky bohaté potraviny. Zvěř má tedy na poli klid, úkryt a potravu, a tak se množí rychleji. „Kromě jiného to může být i omezená doba lovu. To se od Nového roku změnilo. Myslivci budou mít více možností v průběhu roku stavy siků regulovat,“ uvedla Güttlerová. Pokud jich ale bude dostatek. Řada jich je v seniorském věku a mladým se starat o zvěř nechce.

Odkud se vzal
Jelen sika pochází původně z Mandžuska, Japonska, Thajska, Vietnamu, Koreje a z východního Ruska. V Čechách byl vysazen v oborách na přelomu 19. a 20. století. Z nich uprchl a začalo se mu dařit ve volné přírodě.

Není invazivní, ale...
Sika je sice u nás nepůvodní druh, ale na rozdíl od nutrie říční, či psíka mývalovitého není podle legislativy považován za druh invazní. Přesto kromě ztrát na hospodářství představuje i riziko pro jelena lesního, se kterým se může pářit a v přírodě ho nahrazuje.

Víte, že…
...v roce 2017 myslivci v Česku odstřelili 17 106 siků a o rok později 18 366?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.