Bylinky nejen pro zdraví: Mateřídouška, popenec i plicník...

V období jara a brzkého léta můžete na zahrádce nebo při procházkách do lesů a luk narazit na rostliny, které by neměly ujít vaší pozornosti. Lze je totiž využít jako podpůrnou léčbu řady zdravotních problémů, k domácímu zkrášlování i při vaření. O některých z nich vám prozradíme víc…
Mateřídouška obecná
Jako léčivka se používá při obtížích s dýchacím systémem, jelikož obsahuje látky, které uvolňují zahlenění, zmírňují kašel a působí antibakteriálně. Pomáhá také při zažívacích či menstruačních problémech, zvlášť křečích, podporuje kvalitní spánek, posiluje činnost srdce a jater a doporučuje se jako léčivka při alkoholismu. Obklad z odvaru zmírní bolest namožených svalů a podvrknutí, ulevuje při revmatismu a také po bodnutí hmyzu a u drobnějších poranění kůže. Při vaření může sušená mateřídouška nahradit tymián, čerstvá se hodí do omelet, pomazánek, svěžích salátů, využívá se k výrobě likérů a limonád. Její výtažek se používá do produktů pro mastnou a problematickou pleť nebo mastné vlasy. Pro svou příjemnou vůni se uplatňuje i při výrobě parfémů a další kosmetiky.
Tip: Sušená mateřídouška se může napěchovat do plátěného pytlíčku, který se zašije. Jeho vůně zklidňuje psychiku a navozuje pocit pohody.
Plicník lékařský
V lidovém léčitelství patří k mladým rostlinám, lidé jej objevili až v 18. století. Používal se k léčení všech plicních onemocnění, o čemž vypovídá i název. Se svými protizánětlivými, regeneračními a hojivými účinky se ovšem dobře uplatňuje i v oblasti trávicího ústrojí. Většinou se míchá do směsí s jinými bylinami, jako jsou jitrocel či mateřídouška, samostatně se užívá jen zřídkakdy. Zvyšuje srážlivost krve, na což je třeba brát zřetel. Zevně se využívají jeho protizánětlivé, svíravé a hojivé účinky k ošetření tržných a řezných ran nebo hemoroidů. Květy, které hýří barevnou paletou různých odstínů fialové a růžové, nemají sice výraznou chuť, zato dokonale ozdobí dorty, saláty i chlebíčky. Extrakty z plicníku se přidávají do omlazující a zpevňující kosmetiky a do produktů k péči o vlasy, zvlášť na podporu jejich růstu.
Tip: Mladé listy ochucené medem a citronovou šťávou se doporučují jako lahodná a léčivá přísada do salátů.
Popenec břečťanolistý
Má protizánětlivé a dezinfekční účinky, které pomáhají při potížích s močovým ústrojím, se žlučníkem i s trávicím ústrojím. Kromě toho ulevuje při problémech s dýchací soustavou, kdy usnadňuje rozpouštění a vykašlávání hlenů, a jako podpůrná léčba se používá také u astmatu. Zevně se popenec osvědčil při léčbě ekzémů a vyrážek, při křečových žilách nebo jako podpora špatně se hojících ran. V kuchyni zkuste čerstvou bylinu do omelet, pomazánek, karbanátků či bramborových salátů, sušenou jako koření do polévek, k zelenině a masu. Přidává se i do pleťové a tělové kosmetiky, a to pro své zklidňující a tonizující účinky. Ulevuje problematické pokožce a pomáhá lehce stahovat póry.
Tip: K léčebným účinkům se využívá celá kvetoucí nať, ale sbírat lze také jen listy (až po odkvětu, kdy jsou již plně vyvinuté). V tomto případě poslouží jako aromatická listová zelenina.
Více bylinek najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.