LEXIKON ZDRAVÍ: STRAVOVÁNÍ PŘI CUKROVCE

Diabetes neboli cukrovka je v současné době velmi rozšířené civilizační onemocnění, které postihuje populaci napříč generacemi. Zatímco u dětí a mladších dospělých je častější diabetes prvního typu, s nímž se pacient narodí, u lidí středního věku a starších se obvykle rozvíjí diabetes druhého typu, kterému se ve většině případů lze vyhnout zdravou životosprávou. V tomto letošním prvním Lexikonu zdraví se dozvíte, jak můžete cukrovku rozpoznat, jaké další rozdíly jsou mezi prvním a druhým typem nemoci, kdo je onemocněním nejvíce ohrožen a co udělat pro to, aby se nám tato choroba zdaleka vyhnula. Co radí diabetoložka?
1. typ
Doporučuje se konzumovat 6 jídel denně, menší porce každé 2 – 3 hodiny, aby nedocházelo k hypoglykémii a tvorbě acetonu. Základem diety je pravidelnost, vysoký obsah vlákniny, konzumace ovoce a zeleniny. Diabetik 1. typu obvykle netrpí nadváhou či obezitou, proto není nutná redukční dieta. Ve stravě je nezbytné hlídat příjem sacharidů. Vhodný je příjem kolem 275 g sacharidů na den (v závislosti na tělesných proporcích, věku, pohlaví).
Zdrojem sacharidů je pečivo, brambory, rýže, těstoviny, knedlíky, luštěniny, ovoce. Ovoce a zelenina jsou zároveň cenným zdrojem vlákniny. Jako pitný režim jsou vhodné neslazené čaje, voda, případně omezeně nápoje s obsahem stévie. Pokud jde o alkohol, občasná konzumace není zakázána, ale je potřeba k ní přistupovat s rozumem. Větší množství alkoholu může totiž způsobit výrazný pokles hladiny krevního cukru a hypoglykémii. Maximálné množství je jedno pivo či sklenka vína u žen a dvě piva či 2 sklenky vína u mužů.
Příklad jídelníčku – 2 103 Kcal/den a 275 g sacharidů
Snídaně: 90 g chleba s rostlinným máslem, 50 g sýra, 200 ml bílé kávy
Dopolední svačina: 100 – 150 g ovoce, 30 g chleba
Oběd: 90 g masa (nejlépe drůbež nebo ryba), 270 g brambor nebo 250 g zeleniny
Odpolední svačina: 250 ml mléka, 40 g chleba
Večeře: 75 g tuňáka ve vlastní šťávě, 250 g zeleniny nebo 115 g celozrnného pečiva
Druhá večeře: 50 g netučného sýra, 30 g chleba
2. typ
Strava je v tomto případě důležitou součástí léčby, která zahrnuje i redukci hmotnosti. Doporučuje se jíst 3 – 6x denně při dodržení množství sacharidů ve stravě. Základem je také kontrola příjmu kalorií, aby docházelo k redukci hmotnosti. Pokud je diabetik 2. typu obézní a má zvýšenou hladinu triglyceridů v krvi nebo trpí postižením periferních nervů, měl by se alkoholu vyhnout, výrazně totiž zhoršuje jeho zdravotní stav. Alkohol také může snižovat účinnost některých léků na diabetes.
Příklad jídelníčku – 1200 kcal/den a 150 g sacharidů
Snídaně: 225 ml bílé kávy, 60 g chleba a 50 netučného sýra nebo šunky
Dopolední svačina: 100 – 150 g ovoce nebo 200 g zeleniny
Oběd: 90 g hovězího masa nebo 150 g drůbežího masa, 110 g brambor a 250 g zeleniny
Odpolední svačina: 200 g zeleniny nebo 80 g ovoce
Večeře: 145 g měkkého tvarohu, 50 g chleba a 250 g zeleniny
Druhá večeře: 100 g ovoce (nejlépe jablko)
Těhotenská cukrovka
Důležité je jíst pravidelně menší porce, a to nejlépe 6x denně. Dieta spočívá v kontrolovaném příjmu kalorií a vyloučení potravin a nápojů, které obsahují volné cukry, zejména jde o sycené nápoje, kečup, hořčice a dresinky, paštiky, uzeniny, instantní jídla. Ovoce je vhodné zařadit v omezených denních dávkách. Stejně tak je potřeba sledovat příjem sacharidů z příloh, luštěnin a pečiva. Vhodnější je konzumovat celozrnné pečivo než bílé. Mléko a mléčné výrobky jsou doporučené, ale v neslazené formě. Doporučuje se konzumace masa, vajec, zeleniny všeho druhu, omezeně lze zařadit i ořechy.
Jak při cukrovce sportovat, názor lékařky a mnoho dalšího o diabetu se dozvíte v tištěném Aha! pro ženy číslo 2.