Grilování: Kuřecí křídla se salétkem

POTŘEBUJETE: 1 kg kuřecích křídel 1 lžíci rajčatového protlaku 2 stroužky česneku kousek zázvoru 3 lžíce sojové omáčky olivový olej sůl pepř
NA SALÁT: 2 mrkve ½ hlávky čínského zelí 1 kelímek zakysané smetany 3 lžíce cukru citronovou šťávu 1 lžíci olivového oleje
Kuřecí křídla dáme do misky, přidáme k nim protlak, prolisovaný česnek, najemno nakrájený zázvor, sójovou omáčku, trochu oleje a pár špetek soli a pepře. Vše dobře promícháme. Křídla necháme hodinu marinovat a poté je vyskládáme na grilovací tác. Pečeme na přímém žáru cca 2 minuty z každé strany, poté stranou 20 – 30 minut, průběžně otáčíme a v případě potřeby dobu grilování prodloužíme. Mezitím připravíme salát. Čínské zelí nakrájíme najemno a očištěné mrkve nastrouháme nahrubo. Dáme vše do mísy, přidáme zakysanou smetanu a podle chuti citronovou šťávu, olej a cukr. Směs důkladně promícháme a rukama promneme, aby mrkev i zelí zkřehlo. Křídla podáváme se salátem a přidáme i omáčku, dobře ladí například se Chipotle pikantní Spak s kousky papriky, které ji dodávají šťavnatost a příjemnou strukturou.
Tip: Pokud nemáte hotovou omáčku při ruce, jednoduše si ji vyrobíte smícháním 1 šálku majonézy, 5 lžic kečup, 2 stroužků česneku, 2 lžic pomerančové šťávy a špetky soli a pepře.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 26.