Grilování: Houbové špízy s lilkem

POTRĚBUJETE: 1 větší lilek sůl olivový olej 500 g čerstvých žampionů, ideálně malých 3 stroužky česneku 4 lžíce balzamikového octa 1 hrst čerstvého tymiánu čerstvý pepř
Lilek omyjeme a nakrájíme ho na plátky, které posolíme a necháme vypotit. Poté je osušíme, ještě rozpůlíme a každý kousek z obou stran naolejujeme. Žampiony omyjeme, odkrojíme jim konce nožiček a naložíme alespoň na 30 minut do marinády. Tu připravíme smícháním prolisovaného česneku, balzamikového octa, najemno nasekaného tymiánu, čtyř lžic olivového oleje a pár špetek soli a pepře. Poté na grilovací jehly střídavě napichujeme houby a kousky lilku, dáme na rozpálený grilovací tácek na gril a pečeme z každé strany 5 – 10 minut, dle velikosti kousků. Podáváme k masu, sýrům či zelenině.
Tip: Pro větší vydatnost můžeme špízy doplnit masem. Ideální jsou kuřecí prsa (cca 300g), která nakrájíme na menší kousky, dáme marinovat společně se žampiony (množství marinády znásobíme) a poté napichujeme střídavě na grilovací jehly.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 26.