Zmrzliny: Čokoládová klasika

POTŘEBUJETE: 40 g kakaa holandského typu 480 ml smetany ke šlehání 240 ml plnotučného mléka 150 g cukru krupice 6 žloutků sůl 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
V silnostěnném kastrolu prošleháme kakao s polovinou smetany, pak zašleháme zbylou smetanu, mléko a cukr. Žloutky se špetkou soli vyšleháme v misce a necháme stranou. Při střední teplotě zahříváme kakaovou směs za častého promíchávání, až dojde k varu. Sundáme ji z plotýnky. Asi hrnek horké směsi postupně zašleháme ke žloutkům a tuto směs pak promícháme se zbylou kakaovou směsí v kastrolu. Při střední teplotě a za častého promíchávání znovu pomalu zahříváme, až směs zhoustne (měla by držet na obrácené lžíci a být nanejvýš 74 °C teplá). Pak ji sundáme z plotýnky a vmícháme k ní vanilku. Krém přecedíme přes jemné síto do mísy, na povrch položíme potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup, necháme dojít do pokojové teploty. Pak dáme na 3 hodiny do lednice a pak do mrazáku. Během mražení několikrát promícháme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 27.