Grilování: Hovězí burgery

POTŘEBUJETE: 800 g mletého hovězího masa ½ cibule 1 malý stroužek česneku 1 lžíci nasekané petrželky ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžíce worcesterské omáčky 1 žloutek sůl pepř olej 4 plátky slaniny 4 burgerové housky 4 plátky tvrdého sýru 1 rajče 1 menší salátovou okurku tatarskou omáčku Hellmann´s
K hovězímu masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, drcený česnek, petrželku, hořčici, worcesterskou omáčku, žloutek a trochu soli a pepře. Vše promícháme do mazlavé konzistence, poté rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvarujeme placku vysokou cca 1,5 cm. Dáme alespoň na 30 minut ztuhnout do lednice. Gril rozehřejeme na střední až vysokou teplotu a placky potřené trochou oleje opečeme z každé strany asi 3 – 4 minuty, podle preferovaného stupně propečení. Plátky slaniny ogrilujeme dořupava, housky rozpůlíme a krátce je opečeme. Na horních polovinách pečiva necháme lehce rozpustit sýr a zečneme s vrtsvením burgeru. Spodní poloviny housek vydatně potřeme tatarskou omáčkou, přidáme plátky rajčat, okurku nakrájenou na nudličky, lžíci tatarské omáčky, masovou placku, slaninu a přiklopíme.
Tip: Pokud hledáte zdravější variantu, vynechte pečivo a maso doplňte grilovanou či čerstvou zeleninou, kombinací grilovaných batátů a brambor, případně salátů s quinou či bulgurem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 26.