Grilování: Krůtí pastrami

POTŘEBUJETE: 2,5 kg krůtích prsou 30 g mořské soli Mistr grilu rostlinný olej
NA DOMÁCÍ KOŘENICÍ SMĚS: 3 lžíce semínek koriandru 1 hrnek třtinového cukru 1 hrnek mleté sladké papriky 1 ½ lžičky žlutého hořčičného semínka 1 lžičku mletého muškátového květu 1 lžíci mletého zázvoru 3 lžíce drceného černého pepře 6 stroužků česneku
K PODÁVÁNÍ: žitný chléb hrubozrnnou francouzskou hořčici kyselé okurky
Nejdříve si připravíme kořenící směs. Semínka koriandru nadrtíme v hmoždíři, česnek nakrájíme nadrobno a smícháme se všemi dalšími ingrediencemi. Krůtí prsa osolíme a ze všech stran je důkladně potřeme kořenící směsí. Necháme přes noc odležet v lednici. Gril rozpálíme na 110 °C a rošt potřeme rostlinným olejem. Krůtí maso dáme na gril a posypeme zbytkem kořenící směsí. Pomocí termosondy kontrolujeme teplotu masa, až dosáhne přibližně 64 °C, sundáme ho z grilu a zabalíme do alobalu. Vrátíme ho na gril, znovu zapíchneme sondu a grilujeme do 73 °C. Poté ho zabalené necháme odpočinout v coolboxu nebo jiné tepelně izolační nádobě. Během 30 minut maso ještě zvýší teplotu na 74 °C, což je bezpečná teplota pro propečení drůbežího. Následně ho naporcujeme ostrým nožem na slabší plátky a můžeme podávat. T
Tip Tomáše Dytrycha z Grilování.cz: Při grilování se vyhněte teplotám vyšším než 74 °C, drůbeží maso by se zbytečně vysušilo. Tato šťavnatá a kořeněná delikatesa provoněná kouřem je skvělou alternativou k tradičnímu hovězímu pastrami. Krůtí maso je navíc jemnější a méně tučné, takže si ho bez výčitek užijí i ti, kteří hledají zdravější variantu.“
Více receptů v tištěném APŽ číslo 26.