Vege čevabčiči s dušeným kyselým zelím

POTŘEBUJETE: 1 balení Vege burgeru s cibulkou Labeta 1 střední cibuli 1 lžičku koření bez soli vhodnou do mletých mas (např. Adžika, Balkánská čubrica nebo jen mletá paprika) olej
NA DUŠENÉ ZELÍ: 500 g bílého kysaného zelí 1 velkou cibuli olej 1 velké sladší jablko 1 vrchovatou lžičku tmavého přírodního cukru 1 menší hrnek vody nebo vývaru
Směs na vege burger připravíme podle návodu na obalu. Smícháme ji s najemno nakrájenou cibulí, ochutíme kořením a necháme odležet 30 minut. Mezitím si připravíme dušené zelí. Zelí vymačkáme a překrájíme na drobnější kousky. Cibuli nakrájíme na menší kostičky a orestujeme ji na oleji lehce do zlatova. Přidáme zelí, nahrubo nastrouhané jablko, osladíme a podlijeme vodou nebo vývarem. Pod pokličkou dusíme 30 minut tak, aby zelí bylo měkké a tekutina pryč. Z »masové« směsi tvoříme rukou válečky a ty opékáme ze všech stran do zlatova na nepřilnavé pánvi vytřené olejem. Servírujeme s vařenými bramborami nebo chlupatými knedlíky.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.