Dary podzimu: Větrníky s hruškami a skořicí
POTŘEBUJETE: 200 ml vody 120 g máslo 200 g hladké mouky 4 vejce
NA NÁPLŇ: 2 hrušky 2 lžíce másla 2 lžíce třtinového cukru 1 lžičku mleté skořice 100 ml vody 1 šlehačku
Nejdříve si uděláme těsto. Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme máslo a až se rozpustí, tak přimícháme mouku. Mícháme, dokud se těsto nespojí. Odstavíme a necháme vystydnout. Do vlažného těsta zašleháme vejce. Těsto pak stříkáme cukrářským pytlíkem krouživými pohyby na plech vyložený pečicím papírem do tvaru větrníků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 20 minut. Pak si připravíme náplň. Hrušky očistíme, pokrájíme na kostky a podusíme je na másle s cukrem a skořicí. Pak přilijeme vodu a vaříme, dokud se voda neodpaří. Větrníky rozřízneme na dvě části, na spodní část dáme skořicové hrušky a na hrušky nastříkáme šlehačku. Dezert uzavřeme vrchní polovinou a dáme vychladit do lednice.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.