Dary podzimu: Makový závin se švestkami
POTŘEBUJETE: 200 ml polotučného mléka 3 lžičky medu 150 g mletého máku 1 lžičku skořice 500 g listového těsta 20 švestek 1 vejce
Mléko přivedeme k varu a přidáme k němu med, mák a skořici. Směs necháme odpočívat asi 15 minut, aby mák nabobtnal. Listové těsto pokojové teploty rozválíme na dva »rukávy« o tlučce cca 2 – 3 mm a rovnoměrně na ně rozdělíme makovou směs. Přidáme vypeckované a rozpůlené švestky, těsta zarolujeme, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a necháme péct v troubě na 170 °C asi 25 – 30 minut. Tip Veroniky Břicháčkové, spoluautorky Velké svačinové bichle: Závin můžete využít nejen jako dezert po nedělním obědě, ale také se skvěle hodí jako svačina dětem do školy. Aby byla výživově opravdu plnohodnotná, přibalte k ní například kefír. A kdo máte rádi ořechy, nebojte se přidat třeba pár sekaných vlašáků do náplně pro křupavost.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.