Dary podzimu: Ořechové řezy s hruškovým krémem
POTŘEBUJETE: 250 g másla 200 g moučkového cukru 200 g vlašských ořechů 75 g hladké mouky 75 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 5 bílků
NA KRÉM: 1 kg hrušek 4 lžíce krystalového cukru 1 celou skořici 3 hřebíčky 1 badyán 4 žloutky 200 ml smetany ke šlehání 2 Zlaté klasy
NA OZDOBU: 50 g vlašských ořechů
Nejdříve utřeme změklé máslo s cukrem. Pak do směsi zapracujeme po částech mleté ořechy, hladkou mouku, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na hlubší plech vyložený pečicím papírem. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Pak ho vytáhneme a necháme vystydnout. Připravíme si krém. Hrušky si oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kostky. Přendáme je do hrnce, přidáme cukr, skořici, hřebíčky, badyán a trochu vody. Ovoce dusíme doměkka. Odstavíme, koření vyjmeme a horké hrušky ponorným mixérem rozmixujeme na pyré, které necháme při pokojové teplotě vystydnout. V míse smícháme žloutky se smotanou, kterou pak vmícháme do hrnce s vystydlým hruškovým pyré a vrátíme zpátky nad mírný plamen. Do směsi pak přimícháme Zlatý klas a všechno společně přivedeme k varu. Až krém zhoustne, odstavíme jej a navrstvíme na vystydlý korpus. Necháme vystydnout a pak vložíme do lednice, nejlépe přes noc. Před podáváním řezy posypeme nasekanými ořechy.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.