VELKÁ KUCHAŘKA Z DARŮ PODZIMU - SLANÉ I SLADKÉ ZE SEZONNÍCH SUROVIN...

Podzim nám klepe na dveře a s ním přicházejí sezonní suroviny, které můžeme sklízet na svých zahradách nebo nakoupit na tržištích. To, že pro lidské zdraví je nejlepší stravovat se pokrmy z ovoce a zeleniny, je všeobecně známo. Jen si někdy nevíme rady, co připravit. A proto je tu naše tradiční velká podzimní kuchařka, v níž přinášíme 55 super receptů. Tak ať vám chutná!
Pár slov o skladování
* Jablka a hrušky potřebují studené prostory s poměrně vysokou vlhkostí. Nejdéle vám vydrží při skladování při teplotě blížící se k 0 °C a 90% vlhkosti. Ideální je tmavé místo, tedy sklep, chladná spíž a podobně. Menší množství lze dát i do spodní zásuvky lednice. Pozor, plody by neměly být namačkané na sobě.
* Ořechy skladujeme ve skořápce, vydrží tak déle. Ideální je nechat v papírových nebo plátěných pytlících. Neměly by být ve vlhku a je potřeba je pravidelně kontrolovat kvůli plísním a škůdcům.
* Bramborám se nejlépe daří v chladu, vlhku a ve tmě, ideální je tedy klasický sklep. Omezenou dobu lze brambory uchovat na balkoně, sklepních prostorách bytů apod., do lednice brambory nepatří. Při nákupu je potřeba si dát pozor na zelené a naklíčené hlízy, mohou obsahovat látky, které jsou v nadměrném množství pro organismus nebezpečné.
* Dýně lze uskladnit v případě, že jde o zdravé a opravdu zralé plody. To poznáme tak, že nejsou potlučené, nahnilé a mají zaschlou stopku. Takové plody, správně uskladněné, vydrží klidně až do jara. Měly by být uložen v suchu a teplotě kolem 10 až 15 ºC. Do lednice dýně nepatří.
Recepty najdete v tištěném APŽ číslo 37 a některé i na našem webu.