Dary podzimu: Špenátovo-hrušková pizza
POTŘEBUJETE: ½ kostky droždí 1 lžíci olivového oleje 1 špetku soli 250 g hladké mouky 100 g rajčatového protlaku 1 lžičku oregana
NA NÁPLŇ: 2 lžíce oleje 1 šalotku 200 g listového špenátu 3 stroužky česneku sůl mletý pepř 500 ml smetany ke šlehání 3 hrušky šťávu z 1 citronu 5 hřebíčků 1 celou skořici 2 lžičky javorového sirupu 1 chilli papričku 1 mozzarellu
Nejdříve si připravíme těsto na pizzu. V míse si smícháme droždí s olivovým olejem a solí, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme pak v lednici odpočívat 12 hodin zabalené v potravinářské folii. Pak těsto vyndáme, vytvarujeme na kulatou formu a potřeme rajčatovým protlakem a jemně posypeme oreganem. Pak si připravíme špenátový základ. Na oleji orestujeme nakrájenou šalotku, přidáme špenát a protlačený česnek. Dochutíme solí a pepřem. Nerestujeme dlouho, protože se pizza bude ještě péct. Nakonec zahustíme smetanou ke šlehání. Necháme vystydnout. Oloupeme si hrušky, odstraníme jádřince a pokrájíme na měsíčky. Do 400 ml vody dáme šťávu z citronu, přidáme hřebíčky, skořici a javorový sirup. Rozvaříme. Pak přidáme hrušky a mírně je spaříme. Scedíme je a necháme vystydnout. Na připravenou pizzu rozložíme orestovaný špenátový základ, uložíme do kruhu hrušky a posypeme nadrobno posekanou chilli papričkou. Nakonec navrch rozložíme mozzarellu pokrájenou na plátky. Pečeme při teplotě 180°C 30 minut. Po upečení naporcujeme pomocí kolečka na pizzu a podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.