Dary podzimu: Strouhaný koláč se švestkami
POTŘEBUJETE: 300 g hladké mouky 100 g moučkového cukru nastrouhanou kůru z 1 citronu 1 plnou lžičku prášku do pečiva 1 malou špetku soli 170 g změklého másla 2 žloutky 2 lžíce mléka
NA NÁPLŇ: 350 ml mléka 150 g mletého máku SEMIX 3 polotučné tvarohy ve vaničce 1 tvaroh v alobalu 3 vejce 4 lžíce moučkového cukru 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu 2 lžičky vanilkového extraktu
NA OZDOBU: 10 švestek 4 lžíce javorového sirupu 2 lžíce citronové šťávy 2 lžíce vody 1 špetku skořice 1 lžičku másla
Ve velké míse smícháme mouku, cukr, citronovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo, žloutky a začneme zpracovávat těsto (můžeme i robotem). Když je téměř propracované, pokropíme ho 2 lžícemi mléka a pokračujeme. Z hladkého těsta poté utvoříme váleček, zabalíme ho do fólie a vložíme na 45 – 60 minut do mrazáku. Mezitím si připravíme náplň. Do vyššího hrnce nalijeme mléko, přisypeme mák, přivedeme k varu a na mírném stupni vaříme 10 minut, dokud se tekutina dobře nevyvaří. Směs necháme zcela vychladnout. V míse pak dobře promícháme tvarohy s vejci, cukrem, škrobem, vanilkovým extraktem a mákem. Formu (cca o velikosti 27x 25 cm) vyložíme pečicím papírem. Těsto rozdělíme napůl, přičemž jednu část necháme o něco větší – tu nastrouháme na dno formy a pěkně ji rozprostřeme do souvislé vrstvy, ale neumačkáváme ji. Na těsto rozlijeme náplň, vařečkou uhladíme a navrch nastrouháme zbylé těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 – 45 minut dozlatova. Než koláč vychladne a budeme ho moci nakrájet, připravíme si zdobení. Umyté švestky rozpůlíme a zbavíme pecek. V pánvi promícháme javorový sirup, citronovou šťávu, vodu a skořici. Přivedeme k varu a přidáme švestky. Pozvolna vaříme cca 3 minuty, ovoce několikrát opatrně obrátíme. Poté švestky nahrneme ke straně, do sirupu vmícháme kousek másla a ještě jednou vše opatrně promícháme. Porce koláče ozdobíme švestkami, přelijeme je trochou sirupu a můžeme podávat.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.