Dary podzimu: Hraběnčiny řezy s jablky a lískovými ořechy

POTŘEBUJETE: 100 g másla + na formu 2 žloutky 200 g polohrubé mouky + na formu 70 g krupicového cukru 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
NA NÁPLŇ: 2 bílky sůl 50 g moučkového vanilkového cukru 3 větší šťavnatá jablka 100 g mletých lískových, vlašských nebo pekanových ořechů 1 lžička mleté skořice
Máslo pokrájíme na kousky, připravíme si i další suroviny na těsto a všechny je necháme alespoň hodinu předem odpočívat v pokojové teplotě. Poté je smícháme a rychle z nich vypracujeme hladké těsto. Třetinu těsta uložíme do mrazáku, zbytek vyválíme dokulata a dáme do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Bílky ušleháme se špetkou soli do polotuha, poté přidáme cukr a došleháme dotuha. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Nyní začneme s vrstvením. Na těsto nasypeme ořechy a na ně dáme plátky jablek, které posypeme skořicí. Další vrstva bude tuhý sníh z bílků, jako poslední pak nastrouhaná třetina těsta z mrazáku. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 25 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.