Dary podzimu: Dýňový cheesecake
POTŘEBUJETE: 150 g máslových sušenek 60-70 g másla
NA NÁPLŇ: 300 g dýně Hokkaidó 1 lžíci cukru moučka ½ sáčku vanilkového pudinku 450 g lučiny (nebo mascarpone) 50 g třtinového cukru 2 vejce 1 žloutek
Troubu předehřejeme na 220 °C. Sušenky rozdrtíme v hmoždíři nebo v mixéru. Přidáme rozpuštěné máslo a znovu rozmixujeme nebo promícháme, aby se vše propojilo. Pečicí formu vysteleme pečicím papírem. Sušenkovou směs vysypeme na dno a pomocí lžíce pečlivě rovnoměrně rozprostřeme a utlačíme. Sušenkový základ pečeme v troubě 10 až 15 minut do zhnědnutí. Poté formu z trouby vyndáme a necháme korpus vychladnout. Teplotu v troubě ztlumíme na 200 °C. Dýni omyjeme, nakrájíme na kostky a rozprostřeme na plech. Posypeme moučkovým cukrem a přidáme vanilkový pudink. Vše dobře promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 30 až 40 minut doměkka. Poté ji rozmixujeme na hladké pyré, a to pak necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Pomocí kuchyňského robotu v míse mícháme lučinu na nejnižší výkon. Pak k ní přidáme vychladlé dýňové pyré a znovu promícháme, přidáme vejce a žloutek a ještě mícháme. Tekutou náplň nalijeme do formy na vychladlý sušenkový základ. Cheesecake pečeme 10 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 110 °C a pečeme přibližně dalších 75 minut. Upečený cheesecake poznáme podle toho, že se okraje dortu nehýbou, když formou lehce pohneme, střed se ale stále třese. Hotový cheesecake necháme vychladnout v zavřené troubě. Pak ho dáme do lednice minimálně na 5 hodin nebo přes noc a poté podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.