Krůtí prsa s bylinkami a zeleninou
POTŘEBUJETE: 1 kg vykostěných krůtích prsou šťávu z ½ citronu 1 lžíci olivového oleje 1 lžičku mletého pepře 1 lžičku rozmarýnu 1 lžičku tymiánu 1 lžičku mletého česneku 1 cibuli 1 celer 150 ml bílého vína
Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C. Z masa odstraníme kůži. V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a česnekem. Touto bylinkovou směsí potřeme krůtu ze všech stran. Do pekáče dáme oloupanou a nakrájenou cibuli a oloupaný a nakrájený celer. Navrch položíme prsa a podlijeme vínem. Pečeme odkryté dvě až dvě a půl hodiny. Pokud maso hnědne příliš rychle, překryjeme pekáč alobalem. Po upečení necháme 15 minut stát. Poté podáváme s vařenou zeleninou nebo rýží. Tip: Krůtí maso obsahuje aminokyselinu tryptofan, která má zásadní vliv na tvorbu serotoninu a melatoninu – hormony dobré nálady, které ovlivňují také spánek. Tryptofan má vliv na duševní pohodu a kvalitu spánku, a tím pádem i na regeneraci.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 38.