Makrela pečená na bramborách

POTŘEBUJETE: 2 filety z makrely cca 250 g 300 g brambor sůl 1 stroužek česneku 1 hrst nasekané petrželky 1 lžíci mleté sladké papriky 1 lžíci hladké mouky máslo drcený kmín
Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky nebo osminky. Filety z makrely omyjeme, nasolíme a položíme na ně lístky nasekané petrželky a plátky česneku. Papriku smícháme s moukou a makrely ve směsi obalíme. Brambory dáme do zapékací misky vymazané máslem, osolíme, okořeníme dle chuti drceným kmínem a položíme na ně obalené makrely, které poklademe dalšími plátky másla. Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme do změknutí brambor, cca 20 až 25 minut.
Tip: Ryby s vysokým obsahem tuku, jako jsou losos, tuňák, pstruh a makrela, jsou zdravé zejména kvůli omega-3 mastným kyselinám a vitaminu D. Kombinace těchto látek se také podepisuje na kvalitě spánku, jelikož pomáhají v těle zvyšovat hladinu serotoninu.
Více receptů najdete v tištěném APŽ číslo 38.