Jídlem ke zklidnění: Lívance s ricottou

POTŘEBUJETE: 3 vejce ½ lžičky soli 3 ½ lžíce krupicového cukru 240 ml plnotučného mléka 250 g ricotty ½ lžičky vanilkového extraktu nastrouhanou kůru z 1 citronu 60 ml citronové šťávy 30 g másla 200 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva ¼ lžičky jedlé sody
V míse kuchyňského robotu ušleháme bílky se solí dotuha. Přendáme je do mísy a ve stejné míse kuchyňského robotu ušleháme žloutky s cukrem, přidáme mléko, ricottu, vanilkový extrakt a dobře prošleháme, až se všechny suroviny spojí. Postupně přidáme nastrouhanou kůru a citronovou šťávu spolu s rozpuštěným máslem. Promícháme. Rychle přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou. Promícháme. Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi z každé strany. Podáváme třeba s javorovým sirupem a ovocem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 39.