Jídlem ke zklidnění: Tuňák v sezamové krustě
POTŘEBUJETE: 300 g tuňáka 1 špetku soli mletý černý pepř kůru z 1 citronu 15 g loupaného černého sezamu 15 g loupaného bílého sezamu 1 lžičku olivového oleje 50 g listů červené řepy 50 g rukoly 100 g polníčku
NA ZÁLIVKU: 2 lžíce olivového oleje 1 lžíci medu 1 lžíci citronové šťávy 1 lžíci balzamikového octu
Tuňáka osušíme. Osolíme ho, opepříme a posypeme citronovou kůrou. Smícháme si oba druhy sezamových semínek a syrového tuňáka v nich důkladně obalíme. Rozehřejeme si pánev se lžičkou olivového oleje tak, aby pánev byla úplně rozpálená. Tuňáka opékáme cca 1 minutu z každé strany. Tuňák nesmí být zcela propečený a ve středu by měl být úplně syrový. Sundáme z pánve a dáme stranou odpočinout. Do větší mísy vložíme všechny druhy salátů a v menší míse si připravíme zálivku. Do olivového oleje metličkou důkladně zašleháme med, citronovou šťávu a balzamikový ocet. Hotovou zálivku nalijeme na salát a promícháme. Tuňáka nakrájíme velmi ostrým nožem na tenké plátky. Plátky tuňáka poklademe na talíř společně se salátem a podáváme.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 39.