Dary podzimu: (Ne)kynutý koláč s tvarohem a švestkami
POTŘEBUJETE: 150 ml mléka 20 g čerstvého droždí 50 g krupicového cukru 250 g mouky na kynuté pečivo Babiččina volba 1 lžičku skořice 50 ml slunečnicového oleje strouhanou kůru z 1 citronu
NA NÁPLŇ: 250 g tučného tvarohu ve vaničce 1 vejce 1 vanilkový cukr 350 g čerstvých švestek
NA DROBENKU: 50 g polohrubé mouky 30 g změklého másla 15 g cukru 1 lžičku skořice
Do mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a mouku. Nemícháme a necháme vše odstát asi 10 minut. Přidáme všechny zbylé ingredience a vypracujeme pružné těsto. To ihned po vypracování vyválíme na tenkou placku a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Na náplň smícháme tvaroh s vejcem a vanilkovým cukrem. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Připravíme si i drobenku – do mísy vložíme všechny ingredience a konečky prstů je spojíme. Těsto potřeme tvarohovou směsí, poklademe švestkami a rovnoměrně zasypeme drobenkou. Pečeme na 180 °C dozlatova, asi 40 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.