Dary podzimu: Perníková buchta
POTŘEBUJETE: 1 hrnek krupicového cukru 4 vejce 2 hrnky polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do perníku 1 lžičku mleté skořice 1 lžíci kakaa ½ hrnku oleje 4 hrnky oloupaných, na kostičky pokrájených jablek 1 hrst nasekaných vlašských ořechů 1 hrst sušených švestek
NA OMÁČKU: 2 lžíce švestkových povidel 200 ml červeného vína 1 lžíci rumu 1 lžíci medu 3 hřebíčky kousek celé skořice 1 citron krupicový cukr na dochucení
Předehřejeme troubu na 175°C. V míse vyšleháme cukr s vejci. Přidáme mouku s kypřicím práškem, skořici, kakao, olej a promícháme. Pak zapracujeme jablka, ořechy a švestky. Husté těsto rozetřeme do formy o velikosti 20x20 cm vyložené papírem na pečení a pečeme asi 30 minut. Jakmile se těsto nelepí na špejli, stáhněme s papírem z plechu. Buchta musí zůstat vláčná. Na omáčku v kastrůlku rozmícháme povidla se lžící horké vody, vínem, rumem a medem. Přidáme koření, citronovou kůru a krátce povaříme na hladkou hustší omáčku. Dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Po vychladnutí nakrájíme na řezy a podáváme přelité omáčkou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.