Staročeské recepty: Škvarkové placky

POTŘEBUJETE: 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru krupice 2 žloutky 100 ml mléka 2 lžíce smetany 350 g hladké mouky sůl 250 g škvarků
Do mísy rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a vymícháme lžící do kašičky. K ní postupně přidáváme žloutky, mléko, smetanu a mouku předem smíchanou se solí a vypracujeme pevné těsto. Poté si připravíme škvarky – pokud jsou příliš velké, pokrájíme je na drobnější kousíčky. Těsto vyndáme z mísy, dáme ho na pomoučený vál a rozválíme na placku. Tu rovnoměrně posypeme škvarky, okraje z obou stran přeložíme k sobě směrem do středu a opět rozválíme na placku. Ještě jednou celý postup zopakujeme a poté vykrajujeme placky, které vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjeme utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout. Poté můžeme zdobit vršek škvarků pomocí raznice, nebo ostrým nožem. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15 – 20 minut dokud nechytí zlatavý nádech.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.