Teplé, studené, na hlad či jen na chuť: Placičky, rychlovka do ručičky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Teplé, studené, na hlad či jen na chuť: Placičky, rychlovka do ručičky

Placky s hráškem
Placky s hráškem ( Foto scom, ara)

Jsou rychlé, chutné a mají řadu využití. Dát si je můžete na oběd jen tak se salátem, na svačinku, nebo jimi poctít nečekanou návštěvu. Snadno se dají i naplnit, a pak jsou naprosto famózní! Ať už jsou se sýrem či s trochou zeleninky.

Sýrové placky s brokolicí

Potřebujeme: 1 pórek ½ brokolice 200 g tvrdého sýru 3 vejce 3 lžíce sušené smažené cibulky 1 hrst strouhanky 100 ml mléka sůl, pepř olej

Postup: Pórek očistíme a nakrájíme na kostičky. Brokolici rozebereme na malé růžičky nebo posekáme na kousky. Obojí blanšírujeme 3 minuty ve vroucí vodě, slijeme a necháme vychladnout. Poté k zelenině nastrouháme nahrubo sýr, přisypeme smaženou cibuli, přimícháme vejce s trochou mléka, osolíme, opepříme, promícháme a postupně přisypeme strouhanku. Důkladně promícháme. Smažíme na oleji z obou stran.

Placičky se šunkou a hráškem

Potřebujeme: 1 cibuli 2 brambory 2 vejce 2 stroužky česneku 2 lžičky citronové kůry 3 plátky šunky 60 g mraženého hrášku sůl olej

Postup: Oloupané a pokrájené brambory uvaříme doměkka. Scedíme je, rozšťoucháme a smícháme s česnekem, cibulí, citronovou kůrou, vejci, hráškem a šunkou. Osolíme. Z hmoty tvarujeme placičky a smažíme je 3 minuty z každé strany na rozpáleném oleji.

Bramborovo-rybí placko-karbanátky

Potřebujeme: 350 g brambor 300 ml mléka 400 g tresky nebo mořské štiky 1 lžičku hrubozrnné hořčice 2 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy 2 jarní cibulky s natí hrst hladkolisté petrželky 1 citron citronovou kůru z 1 citronu sůl pepř Na obalení: hladkou mouku 2 vejce čerstvou strouhanku slunečnicový olej

Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka cca 15-20 min. Mezitím vlijeme mléko do hrnce, osolíme, opepříme a vložíme rybu a na mírném plameni vaříme 5-10 minut. Potom rybu vyjmeme a osušíme ubrouskem. Uvařené brambory scedíme a dáme na pánev a na mírném plameni je necháme zaschnout. Pak je rozmačkáme šťouchadlem, přidáme k nim hořčici, majonézu nebo tatarku, jarní cibulku, kůru z jednoho citronu a petrželku a natrhané kousky ryby. Podle chuti osolíme a opepříme. Pomoučenýma rukama uděláme 8-10 oválných placek (karbanátků). Obalíme je v trojobalu, smažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme s uvařeným bramborem a tatarskou omáčkou nebo jen se zeleninovým salátem.

Česnekové placky plněné uzeným sýrem

Potřebujeme: 300 g hladké mouky 100-120 ml studené vody 50 ml oleje 1 lžičku prášku do pečiva ½ až 1 lžičku soli ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky bazalky 200 g strouhaného uzeného sýra Na potření: olej utřený česnek

Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme, sůl, prášek do pečiva, vodu a olej. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Na chvíli odložíme a nastrouháme sýr nahrubo. Těsto na vále krátce propracujeme a rozdělíme na přibližně stejné kousky, které rozválíme. Doprostřed dáme sýr a zabalíme do kuličky. Tu ještě jednou rozválíme. Smažíme pozvolna na suché pánvi, aby se pěkně prosmažily. Opečené placky ihned potíráme olejem smíchaným s česnekem. Podáváme nejlépe teplé, ale i studené jsou moc dobré.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.