Staročeské recepty: Husa pečená na majoránce

POTŘEBUJETE: 1 mladou husu (do 4 kg) 1 svazek čerstvé majoránky sůl vodu podle potřeby
Z omyté a očištěné mladé husy vyndáme vnitřní sádlo, dáme ho na dno pekáče a na něj položíme stonky čerstvé majoránky, další dáme dovnitř. Husu uvnitř i na povrchu osolíme, položíme prsíčky dolů, na ni také položíme majoránku a vše podlijeme horkou vodou. Pekáč přikryjeme a dáme do trouby rozehřáté na 200 °C. Po půlhodině husu otočíme, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 30 minut. Průběžně podléváme, poléváme, propichujeme tukové polštářky a podle potřeby odebíráme vypečené sádlo. Pak husu naporcujeme, dáme zpět do pekáče a další půlhodinu pečeme přikryté. Pekáč odkryjeme a za občasného podlévání a polévání dopečeme na křupavou kůrčičku cca 10 minut. Podáváme nejlépe s knedlíkem a zelím.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.