Staročeské recepty: Zapečený květák
POTŘEBUJETE: 1 středně velký květák sůl 2 lžíce hladké mouky 1 lžíci másla + na formu 100 ml mléka muškátový květ 100 g tvrdého sýra 2 vejce čerstvou petrželku
Květák uvaříme osolené vodě, scedíme (vodu nevyléváme) a rozdělíme na růžičky, které vyskládáme do pečicí formy vymazané máslem. Mouku smícháme s máslem, přilijeme mléko pokojové teploty a cca 200 ml vývaru z květáku. Směs svaříme na hustou omáčku, kterou ochutíme trochou muškátového květu. V závěru k ní přidáme polovinu nastrouhaného sýra, osolíme dle chuti a vmícháme vejce a hrstičku nasekané petrželky. Směsí zalijeme květák a navrch přidáme zbytek strouhaného sýra. Pečeme v troubě předehřáté na 180 ° C cca 25 – 30 minut. Podáváme posypané petrželkou, jako příloha se hodí vařené brambory, nebo zeleninový salát.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.