Staročeské recepty: Vepřové koleno pečené s jablky

POTŘEBUJETE: 1 vepřové koleno (cca 700 g) 1 bobkový list 5 kuliček černého pepře 2 středně velká jablka 1 lžíci dijonské hořčice 2 lžíce vepřového sádla 500 ml vody nebo vývaru
Na omáčku: 2 lžíce cukru 5 hřebíčků 400 ml jablečného pyré 2 lžíce sójové omáčky 100 g křenu olej dle potřeby
Vepřové koleno očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem a celým pepřem do poloměkka. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka. Ovařené koleno vyjmeme z vývaru, kůži osušíme, nařízneme do mřížky a ze všech stran potřeme hořčicí. Takto připravené koleno zprudka opečeme na sádle, podlijeme malým množstvím vývaru a vložíme do trouby předehřáté na 190 °C. Za občasného podlévání vývarem a obracení maso pečeme dozlatova, zhruba hodinu. Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr, který zalijeme jablečným pyré a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se karamel rozpustí, vmícháme nastrouhaný křen i hřebíček a zvolna vaříme tak dlouho, dokud se omáčka nezredukuje zhruba na polovinu. Nakonec vmícháme sójovou omáčku a odstavíme z ohně. K téměř upečenému kolenu vlijeme omáčku, rozložíme kolečka jablek a vše dopečeme doměkka. Upečené vepřové koleno rozdělíme na porce, obložíme jablky a podáváme s vypečenou omáčkou a pečivem.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.