Staročeské recepty: Čočka se smetanou

POTŘEBUJETE: 500 g čočky 1 velkou mrkev ½ celeru 1 kořen petržele 1 cibuli sádlo či rostlinný olej 1 l vývaru pepř ½ lžičky tymiánu 4 lžíce zakysané smetany citronovou šťávu mletý pepř sůl cukr čerstvou petrželku
Čočku přebereme a namočíme na několik hodin do studené vody. Zeleninu očistíme a naporcujeme na menší kousky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na sádle či oleji dorůžova. Přidáme scezenou čočku, přisypeme zeleninu, zalijeme vývarem těsně nad okraj směsi, dle chuti opepříme, doplníme tymiánem a zakryté vaříme cca 25 minut doměkka. Podle potřeby doléváme zbytek vývaru, případně vody, ale směs by měly být hustší, nikoli polévková. V závěru vmícháme smetanu, dochutíme trochou citronové šťávou a špetkou soli a cukru. Servírujeme s čerstvou petrželkou a plátkem čerstvého chleba, můžeme přidat i volské oko.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.