Staročeské recepty: Sekaná z vepřového a hovězího masa
POTŘEBUJETE: 350 g čerstvě mletého vepřového plecka 650 g čerstvě mletého hovězího zadní 2 starší rohlíky 2 středně velké cibule 3 stroužky česneku 3 lžíce hořčice 2 vejce 2 lžičky sušené majoránky 1 lžička soli 100 g strouhanky mléko podle potřeby tuk na vymazání pekáče
Do velké mísy vložíme mleté maso. Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme k masu. Pak oloupeme cibuli a nakrájíme najemno, česnek také oloupeme a prolisujeme, přidáme k masu spolu s hořčicí, jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Přisypeme majoránku a osolíme. Nakonec přidáme po hrstech strouhanku. Masovou směs rukama dobře propracujeme, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty můžeme přidat mléko nebo strouhanku. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z masa vytvarujeme šišku, vložíme ji do pekáče vymazaného tukem a potřeme zbylým bílkem. Pečeme dozlatova cca 45 minut podle typu trouby. Jako přílohu zvolíme brambory nebo chléb.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.