Staročeské recepty: Celozrnné rohlíky

POTŘEBUJETE: 500 g pšeničné celozrnné mouky Babiččina volba 350 ml vlažné vody + na potření 17 g čerstvého droždí 1 lžičku cukru 60 g rozpuštěného másla 3 lžičky soli
NA POSYPÁNÍ: mák nebo kmín
Mouku nasypeme do mísy a doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme trochu vody, rozdrolíme droždí a přisypeme cukr. Mísu přikryjeme a necháme 15 minut stát v teple. Přidáme zbylou vodu, máslo a sůl. Vypracujeme pružné těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 1 hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dvanáct stejných kusů a z každého uděláme kuličku. Tu pak vytvarujeme do trojúhelníku, který zavineme do tvaru rohlíku. Každý kousek mírně zahneme a vyskládáme na plech (necháme si dostatečné rozestupy). Rohlíky necháme ještě 15 minut kynout. Před pečením je potřeme vodou a posypeme mákem nebo kmínem. Pečeme na 200 °C asi 10 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.