Staročeské recepty: Kynutá bábovka

POTŘEBUJETE: 600 g polohrubé mouky 240 g másla 200 g cukru krupice 8 žloutků 250 ml mléka 50 ml smetany kůru z 1 citronu 60 g droždí 70 g rozinek 70 g mandlí sůl máslo a mouku na formu
Do hrnečku nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru, trochu mouky, rozdrobené droždí a vše dobře promícháme do konzistence hladké kašičky. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 10 minut. Ve větší míse mezitím utřeme máslo do pěny. Přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a špetku soli. Vše dobře promícháme, aby se suroviny pěkně spojily. Do základu těsta přidáme mouku a vzešlý kvásek. Vše promícháme a dle potřeby zředíme smetanou. Na závěr do směsi zamícháme rozinky a mandle a takto připravené těsto přesuneme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy na bábovku. Necháme ještě hodinu kynout, pak pečeme v troubě asi hodinu při teplotě 140 °C. Zkusíme špejlí. Po upečení ji necháme mírně vychladnout a poté bábovku opatrně vyklopíme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.