Fermentované dobroty: Fazole v rajčatovo-kokosové omáčce
POTŘEBUJETE: 200 g fazolí adzuki nebo červených 1 lžíci šťávy z kysaného zelí, případně kefíru nebo jablečného octa) sůl 4 mrkve olej na smažení kousek čerstvého zázvoru 1 plechovku sekaných rajčat 3 lžíce rajčatového protlaku ½ lžičky kurkumy 200 ml kokosového mléka ¼ lžičky třtinového cukru špetku muškátového oříšku ½ lžičky sušeného koriandru čerstvé bylinky dle chuti
Fazole zalijeme vodou, přidáme šťávu z kysaného zelí, nebo kefír či jablečný ocet a lžičku soli. Necháme fermentovat 24 hodin a poté vodu slijeme, fazole propláchneme, zalijeme je čerstvou vodou v poměru 1 : 2 a vaříme asi 30 minut doměkka. Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi s trochou rozehřátého oleje ji orestujeme na skus. Poté k ní přisypeme zázvor nastrouhaný najemno a pár sekund mícháme. Dále přidáme uvařené a scezené fazole, špetku soli, rajčata v plechovce a protlak. Zasypeme kurkumou, promícháme, přilijeme kokosové mléko a přisladíme sušenou třtinovou šťávou. Vmícháme muškátový oříšek a koriandr a ještě krátce prohřejeme. Před podáváním ozdobíme nasekanými bylinkami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.