Fermentované dobroty: Kimchi
POTŘEBUJETE: 1 kg pekingského zelí 100 g soli 2 litry vody 5 ředkviček 2 fialové mrkve 1 svazek jarní cibulky 10 g rýžové mouky 100 g vody 4 stroužky česneku kousek zázvoru 1 lžíci sójové omáčky 1 lžíci soli chilli dle chuti
Celé zelí naložíme na 24 hodin do roztoku vody a soli (100 g na 2 l vody). Poté ho důkaldně propláchneme čistou vodou a nakrájíme na kousky o velikosti cca 3 x 3 cm. Připravíme si další zeleninu – ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky, mrkev zbavíme slupky a naporcujeme ji na nudličky, omytou jarní cibulku nasekáme na kolečka. Dále si připravíme rýžový pudink, na který smícháme rýžovou mouku a vodu a směs provaříme. Po vychladnutí přidáme k pudingu najemno nasekaný česnek a zázvor, sojovou omáčku, sůl a chilli a důkladně promícháme. Vzniklou pastu smícháme se zelím i další zeleninou a dáme do velké čisté uzavíratelné sklenice. Obsah stlačíme tak, aby byla přelitá nálevem. Kvasíme uzavřené, bez přístupu vzduchu, cca 5 dní, ale můžeme nechat i déle, podle toho, jak máme rádi kimchi kyselé. Poté rozdělíme do menších sklenic a skladujeme v lednici, kde vydrží minimálně půl roku.
Více receptů najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 7.