Fermentované pochutiny: Jablečný ocet
POTŘEBUJETE: 4 chemicky neošetřená jablka 1 l vody 200 g cukru
Jablka opláchneme vodou, odstraníme případnou stopku a bubáka a nastrouháme je nahrubo (včetně vnitřku). Do velké zavařovací sklenice nasypeme cukr, zalijeme ho vodou a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme i nastrouhaná jablka, zakryjeme látkou a upevníme gumičkou. Necháme v pokojové teplotě kvasit deset dní (mimo sluneční záření), 1x – 2x denně směs promícháme čistou vařečkou. Poté šťávu přecedíme přes jemné sítko nebo plátno do čisté láhve, opět zakryjeme a necháme stát tři týdny na temném a chladném místě (už nemícháme). Následně ještě jednou přecedíme a nalijeme do uzavíratelné láhve. Skladujeme v chladu a temnu. Ocet se hodí například k dochucení omáček, marinád či dresinků.
Více eceptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.