Fermentované dobroty: Pomazánka ze slunečnicových semínek

POTŘEBUJETE: 250 g loupaných slunečnicových semínek ½ lžičky soli 1 lžíci šťávu z pickles nebo kysaného zelí rostlinný olej
Semínka zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme namočené minimálně šest hodin. Poté ze semínek vodu slijeme a rozmixujeme je na pastu. Přidáme sůl a šťávu z pickles nebo kysaného zelí a dobře promícháme (místo šťávy můžeme použít i probiotika, a to tak, že vysypeme obsah kapsle do směsi). Pastu dáme do čisté, horkou vodou vymyté sklenice, upěchujeme a zalijeme trochou oleje tak, aby bylo vše ponořené. Necháme v pokojové teplotě tři dny fermentovat. Následně můžeme pastu doladit dle chuti, například lahůdkovým droždím, sušenými rajčaty, najemno nasekanými bylinkami nebo oblíbeným kořením. Pomazánku skladujeme v lednici, vydrží cca 5 – 7 dní.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.