Fermentované dobroty: Kuřecí kousky s rýží
POTŘEBUJETE: 150 g rýže (ideálně basmati, případně zlatozrnné) 2 lžíce kefíru nebo šťávy z kysaného zelí, případně jablečného octa 1 kostku zeleninového bujónu ½ hlávky čínského zelí 1 kapii 2 mrkve 400 g kuřecích prsou 1 lžíci sójové omáčky olej na smažení 4 stroužky česneku ½ lžičky kurkumy ¼ lžičky třtinového cukru 1 lžičku sušeného koriandru 1 lžičku drceného kmínu ¼ lžičky chilli pepř sůl čerstvé bylinky dle chuti
Rýži dáme do misky, zalijeme ji vodou a přidáme kefír, nebo šťávu z kysaného zelí či jablečný ocet. Necháme 24 hodin fermentovat. Poté vodu slijeme, rýži propláchneme, přendáme do hrnce a zalijeme vodou (poměr by měl být 1 : 5). Přidáme bujón a vaříme do měkka, případnou přebytečnou vodou ihned po uvaření slijeme. Čínské zelí, kapii a mrkev omyjeme, očistíme, nakrájíme na menší kousky a dáme zatím stranou. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, promícháme se sojovou omáčkou a restujeme ho v hlubší pánvi na rozehřátém oleji, dokud se nezatáhne a nezbělá. Poté k němu přisypeme zeleninu a pokračujeme v restování, aby byla zelenina křupavá. Následně do směsi vmícháme ještě lžíci oleje a česnek nakrájený na kolečka, poprášíme ji kurkumou a cukrem a dobře vše promícháme. Nakonec přidáme koriandr, kmín a chilli, dle chuti také sůl a pepř a krátce prohřejeme. Rýži i masovou směs rozdělíme na talíře a posypeme je nasekanými bylinkami.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.