Fermentované pochutiny: Pickles
POTŘEBUJETE: 500 g bílého hlávkového zelí 150 g cibule 250 g mrkve 20 g zázvoru 1 jablko 20 g soli
Zelí omyjeme a nakrájíme ho na tenké nudličky (jeden celý list si dáme stranou), cibuli oloupeme a naporcujeme ji najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme ji nahrubo, stejně jako oloupaný zázvor a omyté jablko. Vše dáme do větší mísy a přidáme sůl. Směs důkladně mačkáme čistýma rukama asi 5 minut, aby pustila dostatek šťávy, byla poddajnější a zmenšila svůj objem. Do čisté zavařovací sklenice o objemu 1 litry postupně dáváme hrst zeleniny, kterou vždy stlačíme, aby se vytlačila tekutina. Tímto způsobem naplníme sklenici do tří čtvrtin. Poslední vrstvu zeleniny překryjeme čistým zelným listem, stlačíme ho tak, aby všechna zelenina byla ponořená v tekutině, a zatížíme závažím (pokud ho nemáme, můžeme použít např. čistý a vyvařený kámen nebo sáčkem naplněným vodou apod.). Sklenici poté dáme do mísy, nebo jiné hluboké nádoby (tekutina může začít přetékat) a necháme kvasit v pokojové teplotě asi 5 – 7 dní. Poté uzavřeme víčkem a uchováváme v lednici.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro eny číslo 7.