MASOPUSTNÍ HODY: Domácí tlačenka

POTŘEBUJETE: 2 kg vepřové hlavy 1,5 kg vepřových kolen 1 kg vepřových jazyků 500 g vepřových jater 1 středně velkou cibuli sádlo 125 ml vývaru z masa sůl mletý pepř majoránku mleté nové koření česnek dle chuti
Hlavy, kolena a jazyk uvaříme, hlavy a kolena vykostíme, jazyk sloupneme a maso pokrájíme na kostky. Játra nakrájíme na plátky a horkou vodu spaříme tak, aby uvnitř nebyla syrová, ale ani příliš spařená a tvrdá. Vychladlá játra krájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme a osmažíme na sádle. Pokrájené maso, jazyky, játra, osmaženou cibulku a vývar dáme do nádoby, vše ochutíme solí a kořením podle chuti, řádně promícháme a plníme do připravených obalů. Zavážeme a vkládáme do vařící vody. Po dvou minutách varu stáhneme na 85 až 90 °C a dovařujeme podle velikosti tlačenek asi 2 až 3 hodiny podle velikosti. Tlačenky vyndáme, opláchneme studenou vodou, jemně propícháme a rozložíme k vychladnutí.
Více receptů najdete v tištném Aha! pro ženy číslo 6.