Staročeské recepty: Smetanové koláčky

POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky 30 g droždí 50 ml mléka 100 g rozpuštěné máslo 2 žloutky 100 g cukru krupice 250 ml smetanu ke šlehání 1 vanilkový cukr kůru z 1 citronu sůl
Na makovou náplň: 1 balení mák mletý 3 lžíce cukru mléko
Na tvarohovou náplň: 1 kostku měkkého tvarohu 2 žloutky cukr citronovou kůru
Na potření a zdobení: 1 vejce rozehřáté máslo s rumem mandle
Mouku prosejeme do mísy, smícháme ji se špetkou soli, doprostřed uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, trochu pocukrujeme a zalijeme troškou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme hodinu v teple kynout. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 18 stejných kousků. Každý zpracujeme do kuličky a dáme kuličky na plech s pečicím papírem. Těsto prsty od středu vytvarujeme a roztáhneme, okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Tvaroh, cukr, žloutky a citronovou kůru promícháme a naplníme do sáčku, roh ustřihneme a plníme koláčky. Makovou náplň uvaříme a vychladlou náplní plníme koláčky. Můžeme obě náplně kombinovat. Koláčky zdobíme mandlovými lupínky a pečeme při teplotě 190 °C dozlatova. Horké koláčky potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.