Staročeské recepty: Dalamánky

POTŘEBUJETE: 330 ml vlažné vody 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto + na pomoučení 150 g žitné mouky Babiččina volba chlebová 13 ml octa 3 g mletého kmínu 15 g čerstvého droždí 10 g soli NA POSYPÁNÍ: hrubou sůl kmín
Do mísy nalijeme vlažnou vodu a přidáme ostatní suroviny. V robotu necháme pomalu míchat 10 minut (případně umícháme ručně). Těsto rozdělíme na osm stejných dílů, na pomoučněném vále z nich rukou vytvarujeme bochánky, které lehce pomoučíme, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 30 minut zrát. Po této době bochánky lehce stlačíme na tlustou placku a z placek stočíme válečky (které můžeme ještě pomoučit). Takto připravené dalamánky položíme na plech a necháme 40 minut kynout (zvětší 2x objem). Následně každý kus podélně nařízneme ostrým nožem a do řezu vsypeme trochu směsi kmínu a hrubé soli. Na dno trouby umístíme prázdný plech a předehřejeme ji na 250°C. Plech s dalamánky dáme do trouby a na prázdný plech nalijeme hrnek vody – pozor, vytvoří se oblak páry. Ihned zavřeme dvířka trouby a necháme péci 5 minut. Poté troubu otevřeme, vyvětráme páru a teplotu stáhneme na 180 °C. Pečeme dalších cca 12 minut, až se vytvoří zlatá kůrka.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.