Staročeské recepty: Ostružinové knedlíky
POTŘEBUJETE: 350 g ostružin 350 g měkkého tvarohu 100 g hrubé mouky 100 g jemné krupičky 100 g brambor 1 vejce sůl
Na žahour: 200 ml smetany 250 g ostružin 1 lžíci másla 1 lžíci cukru 1 lžíci vanilkového pudinku v prášku mletou skořici
Brambory uvaříme předem ve slupce a necháme vychladnout. Pak je najemno nastrouháme. Změklé máslo prošleháme s tvarohem, vejcem a špetkou soli. Přidáme brambory, krupičku a mouku a propracujeme těsto. Vložíme do fólie a necháme 30 minut ztuhnout v lednici. Pak těsto rozdělujeme na kousky, z kterých uděláme placičky. Do nich zabalíme ostružiny. Knedlíky vaříme 10 až 15 minut v mírně osolené vroucí vodě. Na žahour svaříme v kastrůlku ostružiny s cukrem, máslem a 120 ml vody. Jakmile ovoce změkne, rozmačkáme ho vidličkou. Pudinkový prášek rozmícháme ve smetaně a nalijeme k ovocné směsi. Přidáme špetku skořice a mícháme do zhoustnutí. Knedlíky podáváme se žahourem a můžeme přidat i šlehačku.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.