Staročeské recepty: Špaldové housky

POTŘEBUJETE: 500 g hladké špaldové mouky Babiččina volba 500 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba 5 g cukru krupice 60 ml oleje 580 ml mléka 20 g soli 42 g droždí
NA POSYP: sůl kmín, sezam, mák dle chuti
Všechny suroviny dáme do kuchyňského robota a nechte vypracovat hladké těsto, případně uděláme ručně. Těsto poté vytvarujeme do tvaru bochánku, přikryjeme ho potravinářskou folií a necháme na teplém místě odpočinout zhruba půl hodiny. Bochánek poté vyválíme na placku a rozdělíme na osm stejných dílů. Z každého dílu vyválíme váleček a ten poté rozdělíme na tři stejné díly, ze kterých housky upleteme. Takto připravené housky necháme kynout na plechu asi tak 30 minut než zdvojnásobí svůj objem. Po uplynutí doby kynutí je potřeme vodou a posypeme ingrediencemi dle chuti. Pečeme v předehřáté troubě na 210°C asi tak 12 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 8.