Jarní detox: Kuřecí roláda plněná kopřivami

POTŘEBUJETE: 1 celé kuře máslo sůl pepř
Na nádivku: 3 plátky toustového chleba 50 g slaniny 1 šalotku 2 stroužky česneku 2 vejce 100 ml smetany ke šlehání 30% muškátový oříšek 50 g kopřiv ½ hrsti petrželky 6 – 8 listů medvědího česneku 1 hrst špenátu
Na pesto: 1 hrst medvědího česneku 1 hrst špenátu 1 lžíci mandlí 50 ml slunečnicového oleje citronovou šťávu
Nejprve si připravíme pesto. Do mixéru vložíme všechny předepsané suroviny, osolíme je a opepříme a dobře rozmixujeme. Kuře vykostíme, rozprostřeme kůží dolů a dobře osolíme a opepříme. Bylinkovým pestem potřeme celou vnitřní plochu kuřete. Toustový chleba nakrájíme na kostičky do mísy. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek nakrájíme nadrobno. Nejdříve orestujeme šalotku a poté přidáme na chvíli česnek. Vše dáme do mísy. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se smetanou, rozšleháme a nalijeme do mísy s toustovým chlebem. Necháme chvíli odstát a nasáknout. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Nádivku ochutíme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. Mladé kopřivy necháme 15 až 20 sekund projít varem a poté scedíme. Kopřivy spolu s petrželkou nakrájíme na menší kousky a přidáme do mísy. Do nádivky zapracujeme vyšlehaný sníh. Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložíme do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku. Opatrně maso zarolujeme a lehce stáhneme, aby nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svážeme a vložíme do připraveného pekáče. Roládu osolíme a opepříme i zvenčí. Nahoru poté poklademe pár plátků másla a vložíme do trouby. Pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 190 °C a v průběhu několikrát podlijeme vodou a přeléváme výpekem.