Dary podzimu: Švestkové knedlíky
POTŘEBUJETE: Na těsto: ½ kg moučných brambor 150 g hrubé mouky 1 vejce 1 žloutek špetku soli
Na náplň: ½ kg vypeckovaných švestek
Na ochucení: 4 lžíce mletého máku 4 lžíce cukru moučka 1 lžičku skořice 2 lžíce rozpuštěného Ghí od Českého ghíčka
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a horké je oloupeme. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, aby nevychladly a těsto bylo jemné. Do hrnce nalijeme dostatečné množství vody a trochu ji osolíme. Nastrouhané vařené brambory zpracujeme s hrubou moukou, vejci a žloutkem v jemné těsto. Z těsta oddělujeme jednotlivé kousky a z nich tvoříme v dlani placičky, do nichž vždy zabalíme půlku švestky. »Kabátek« z těsta musí být všude stejně silný, jinak by z něj ovoce při vaření vypadlo. Proto by se i voda měla vařit jen mírně, nikoli klokotem. Knedlíky vkládáme pomocí děrované naběračky do vroucí vody a vaříme asi 8 minut. V hrnku necháme rozpustit ghí. Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme cukrem, mákem a skořicí, a pak přelijeme rozpuštěným ghíčkem. Tip: Na posypání použijeme pouze cukr a mák, a na závěr porce polijte rozpuštěným ghíčkem se skořicí a vanilkou. Pokrm získá skvělou staročeskou chuť i vůni.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.