Dary podzimu: Švestkový džem s portským
POTŘEBUJETE: 600 g vypeckovaných švestek 150 – 300 g cukru (dle chuti a sladkosti švestek) šťávu z 1 citronu cca 60 ml portského vína (dle chuti) 1 a ½lžičky Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
Švestky nakrájíme a dáme do kastrůlku, zasypeme cukrem a na mírném plameni necháme cca 10 minut povařit, dokud nezměknou. Než švestky pustí šťávu, mícháme, ať se nepřipálí, případně podlijeme lžící vody. Až švestky dostatečně změknou, tak je rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence (můžeme nechat v džemu kousky ovoce). Švestky lze také syrové rozmixovat a až pak povařit. Do rozmixovaných švestek přidáme vymačkanou šťávu z citronu, portské víno a cukr. Pektin nejprve stranou rozmícháme se lžící cukru a poté jej vmícháme do džemu. Necháme společně ještě 5 – 10 minut povařit. Zkusíme, zda je džem hotový: kápneme lžičku džemu na porcelánový talířek, necháme zchladnout a pokud nestéká, je perfektní. Hotovým džemem plníme čisté a vyvařené skleničky a uzavřené otočíme dnem vzhůru. Nebo můžeme i klasicky zavařit v hrnci s vodou na 80 °C po dobu cca 20 minut. Takto konzervovaný džem můžeme uchovávat i mimo lednici, otevřenou skleničku skladujeme už pouze v lednici.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.