Dary podzimu: Baklava s ořechy
POTŘEBUJETE: 500 g listového těsta 120 ml vody 100 ml citronové šťávy 200 g cukru 2 lžíce medu kousek celé skořice 100 g vlašských ořechů 100 g mandlí 1 lžičku mleté skořice 2 hřebíčky 3 lžíce cukru krystal 1 lžičku strouhané citronové kůry 50 g másla
Do kastrůlku nalijeme vodu a citronovou šťávu. Přidáme cukr, med, kousek skořice a za stálého míchání přivedeme varu. Vaříme asi 15 minut a dáme stranou. Vlašské ořechy a mandle nasekáme najemno, smícháme s mletou skořicí, umletými hřebíčky, 3 lžícemi cukru a citronovou kůrou. Listové těsto nakrájíme na 8 dílků a z každého uválíme tenké obdélníky dle velikosti pečicí nádoby. Pak do ní vrstvíme vždy plátek těsta, který potřeme rozpuštěným máslem, a následně ořechovou směsí. S vrstvením pokračujeme, dokud nedojdou suroviny. Jako poslední vrstvu dáme těsto, které taktéž potřeme máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 175°C asi 30 minut dozlatova. Následně propícháme vidličkou, přelijeme připraveným cukrový sirupem a ještě necháme chvilku v horké troubě.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 38.