Dary podzimu: Francouzský ovocný koláč
POTŘEBUJETE: 500 g švestek 150 g mouky špetku soli 3 vejce 300 ml mléka 100 g cukru vanilkový lusk lžíci másla
Základem dezertu, jemuž Francouzi říkají Far breton, je palačinkové těsto. V míse smícháme mléko, vejce, mouku a špetku soli. Do hotového těsta přidáme máslo a vanilkový lusk. Pečicím papírem si vyložíme připravenou nádobu a naklademe ovoce, které zalijeme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut, dokud nebude povrch zlatavý. Na závěr posypeme moučkovým cukrem. Pokud zvolíme tradiční pečení koláče na grilu či v ohništi, počkáme s přípravou až na konec grilování. Koláč se připravuje na žhavém uhlí, na plápolajícím ohni by se spálil. Nádobu s těstem vložíme mezi uhlíky, několik jich naklademe také na pokličku, aby byla teplota zajištěna i z horní strany. Pečeme asi 20 minut, koláč raději kontrolujeme. Hotový dezert poté opatrně vyklopíme z rendlíku, odstraníme pečicí papír a pocukrujeme. Tip sommeliera Martina Sedláka: K dezertu Far breton se hodí víno. Doporučuje např. Tramín červený 2018 Víno Mikulov Sommelier Club s neobvyklým a nasládlým aroma.
Více receptů najdete v tištěném Aha! prto ženy číslo 38.