Dary podzimu: Hruškový závin s marcipánem
POTŘEBUJETE: 2 ks listového těsta 8 hrušek citronovou šťávu 1 lžíci krupicového cukru špetku hřebíčku 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku 50 g marcipánu 50 g mandlí vejce moučkový cukr na poprášení
Troubu předehřejeme na 200 °C. Hrušky nakrájíme na čtvrtky a ty pak na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a smícháme je s cukrem, špetkou hřebíčku, pudinkovým práškem, marcipánem nakrájeným na kostičky a s nasekanými mandlemi. Směs rozdělíme na pláty listového těsta. Jeho okraje potřeme vejcem, po délce je přehněme přes náplň a spojíme. Uzavřeme oba konce, ohneme je dolů a záviny dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vejcem a na vrchu těsta uděláme špičkou nože 4 malé dírky. Pečeme asi 35 – 40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Závin můžeme navíc ozdobit šlehačkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! ptro ženy číslo 38.