Voňavé zavařování: Třešňový džem s pomerančovým likérem
POTŘEBUJETE: 1 kg zralých českých třešní, 100 ml pomerančového likéru (př. Gran Marnier), 700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta, ½ sáčku Ovocného pektinu Labeta, 1 Kyselinu citronovou Labeta
Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka mixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat. Přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. Pak přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce. Zkusíme, zda džem rosolovatí a plníme jím sterilní sklenice. Uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.